szerda, november 12, 2014

Parmezános-rozmaringos buci



Fogadjátok szeretettel az egyik legnagyszerűbb vendégváró péksüteményt. Elviszi a show-t minden más elől! Különlegessé egyrészt a formája teszi: a sülés során a kelt tésztából készülő bucik összenőnek, viszont szépen szét lehet őket szedni. A nemzetközi gasztronómia “pull apart bread”, vagyis szétszakítós kenyér néven ismeri, ez rögtön ki is fejezi, hogy mit tud. 


A tartalma sem piskóta, a parmezántól és a rozmaringtól ugyanis az íze is pompás. Az egyéb sajtokkal való próbálkozás nem célravezető, parmezánnal, vagy legalább parmezán jellegű (pl. grana padano) az igazi – amit a megfelelő végeredmény érdekében egészen finomra kell reszelni. Az eljárás hasonló, mint egy aranygaluska készítésénél: kis, olvasztott vajjal megkent golyókat helyezünk a tepsibe, amelyek a végén összesülnek. A zsemle foszlós, lágy, a sok vajnak köszönhetően már-már brióshoz áll közel. Csodás szaftos húsok, paradicsomos-olaszos ízek mellé, de csípős-édes chutney-kkal, sütőtökrémmel, sonkákkal is lenyűgöző. A valaha feltalált egyik legjobb partifogás.

Parmezános-rozmaringos minizsemle
Hozzávalók (20 darabhoz)

2,5 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 csomag instant élesztőpor
50 dkg liszt
1 evőkanál só
10 dkg reszelt parmezán
2 ág friss rozmaring
1 tojás
10 dkg vaj, olvasztva
vaj a tepsi kikenéséhez
1 tojás a tetejére


A langyos tejhez adjuk a cukrot, majd csomómentesre keverjük benne az élesztőport. (Természetesen használhatunk friss élesztőt is, az instant élesztő előnye, hogy mindig lehet otthon tartani a kamrában). Ezt nem kell sokáig felfuttatni, kb. 3-4 perc múlva már feloldódik, és kissé lyukacsos-habos lesz a felülete, ekkor már dolgozhatunk is vele. Közben egy nagy tálba készítjük a lisztet, a sót, a finomra reszelt parmezánt (a reszelő legkisebb lyukán, vagy microplane reszelőn javasolt lereszelni), és a felaprított rozmaringot. Amikor feloldódott az élesztőpor, a tejes keveréket beleöntjül a sajtos lisztbe. Hozzáadjuk az egész tojást, valamint kb. 8 dkg olvasztott vajat (a maradékra még szükség lesz.) Robotgép, vagy elektromos kézikeverő dagasztókarjával bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen egy óráig kelesztjük, amíg duplájára nő. Amikor megkelt, a sütőt előmelegítjük 180C fokra. Kibélelünk egy 30x40cm-es tepsit sütőpapírral, kikenjük puha vajjal. A tésztát egy lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd négy részre vágjuk, és a bucikból hengert formázunk. Mindegyikből öt darabot szeletelünk, és ezekből kézzel pingpong labda méretű golyókat formázunk úgy, hogy a tenyerünket előtte a maradék olvasztott vajjal bekenjük. A golyókat a tepsibe helyezzük, szabályosan  egymás mellé, úgy, hogy maradjon közöttük néhány centi távolság, mivel a sütés során megnőnek. Tizenöt percig tovább kelesztjük. A bucik tetejét megkenjük a felvert tojással. 30-35 perc alatt megsütjük, amíg a teteje megpirul. A bucik a sülés során teljesen összenőnek, de a vajazásnak és formázásnak köszönhetően gyönyörűen szét lehet őket választani. Langyosan a legfinomabb.